PROGRAMMA

Schotland 2012

ZUID WEST SCHOTLAND 2012

ZONDAG 13 MEI TOT ZATERDAG 19 MEI 2012


TUINPROGRAMMA : WANDELTUIN
REISPROGRAMMA : SCHOETERS

INLEIDING

Schotland staat reeds lang op het verlanglijstje van bestemmingen, voor een tuinreis, met de wandeltuin. Er was de voorbije jaren dan ook regelmatig vraag naar door meerdere reisgenoten. Vorig jaar ben ik dan, voor drie weken, met Inge en de kinderen, terug naar Schotland geweest op verkenning. Schotland is namelijk amper vergelijkbaar met bijvoorbeeld Engeland of Frankrijk. Schotland is ruiger, grootser, desolater en minder toeristisch. Schotland geeft zijn geheimen minder gemakkelijk prijs. Het is echter een prachtig land. Het is wel zo dat iedereen moet weten dat in Schotland de zon niet altijd schijnt. Wij gaan echter op stap in het jaargetijde met de meeste kans op schoon weer. Het heuvelland met zijn heide, de langerekte lochs en strakke windvlagen hebben iets magisch. De kustlijn en natuur zijn onnavolgbaar. Schotland is echter zo groot en er zijn zo veel tuinen die een bezoek waard zijn dat wij bij deze tuinreis enkel het zuidwesten kunnen bezoeken. De andere tuinen moeten maar wachten op een volgende keer.
Ik heb er namelijk voor gezorgd dat het totaal aantal te rijden kilometers beperkt is ondanks het feit dat wij van de oostkust van Noord-Engeland helemaal tot aan het einde van de zuidwestkust rijden. Ik heb er ook voorrang aan gegeven zo veel mogelijk privaat tuinen te bezoeken.

 

Schots loch en DFDS ferry te Ijmuiden

REISPROGRAMMA

zondag 13 mei 2012

Vertrek om 1 uur 's middags per autocar vanuit Schoten, Opstappen aan de achterzijde van de carrefour, Bredabaan, Schoten. Aankomst in de namiddag bij ferry terminal van DFDS te IJmuiden, Nederland. Er zijn voor iedereen 2 persoonskajuiten met douche, toilet, benedenbedden en zeezicht voorzien. Gezamenlijk avondbuffet tijdens onze overtocht.

maandag 14 mei

's Morgens hebben wij een gezamenlijk ontbijt aan boord van onze ferry. Om 10 uur Engelse tijd komen wij aan te Newcastle-Upon-Tyne, Noord Engeland. De naam Tyne Cot Cemetery, van het oorlogsmuseum te Passchendaele, Vlaanderen, is afgeleid van de naam van deze rivier. Wij rijden westwaards doorheen het binnenland van Noord Engeland en bezoeken onze eerste tuin.

The garden station
Deze kleine privaattuin is opgebouwd rondom een oud Victoriaans, voormalig treinstation. Dit gegeven maakt dat dit een tuin is met een aparte vormgeving en verschillende niveau's. Zelfs de oude spoorwegbruggen zijn in het tuinontwerp behouden. Wij hebben in deze tuin een kleine gezamelijke lunch.

Daarna rijden wij naar een iets verder gelegen indrukwekkend bouwwerk. Wij bezoeken de restanten van de muur van keizer Adrianus te Housesteads Fort. Na ons bezoek aan deze historische site vertrekken wij naar ons hotel in het centrum van Dumfries. De komende dagen zijn wij dan ook op stap in het graafschap Dumfries and Galloway. Galloways zijn een soort runderen die ook bij ons voor natuurbeheer worden ingezet.

Hadrian Wall
Hadrian Wall is een verdedigingsmuur die vanaf het jaar 122 door de Romeinse keizer Adrianus werd gebouwd om de noordelijke, oncontroleerbare stammen buiten te houden. Dit bouwwerk is 160 km lang en loopt van de Ierse zee tot aan de Noordzee. Wij bezoeken een van de best geconserveerde kampementen waar de muur over de heuvels rolt.

dinsdag 15 mei

Na ons gezamenlijk ontbijt gaan wij vandaag op stap in de omgeving van Dumfries voor een kunstminnende dag met enkele uitzonderlijke hoogtepunten. Wij kleuren vandaag wel een klein beetje buiten de lijntjes daar de beeldende kunst de hoofdrol speelt in tuin en landschap.
Deze voormiddag bezoeken wij een tuin die iedereen minstens één keer moet gezien hebben :

The garden of cosmic speculation
Deze landmark van tuinkunst is een van de meest tot de verbeelding sprekende tuinen van
de laatste jaren. Een gemaakt landschap waar je blijft naar kijken. Kunst, in allerlei vormen, speelt de hoofdrol in deze privaat tuin van het amerikaanse architectenkoppel Charles

Jencks en Maggie Keswick. Sommige bezoekers kunnen zich misschien niet direkt inleven in de aparte vormgeving, maar het loont de moeite om het te proberen. Charles heeft na het overlijden van zijn vrouw in 1995 trouwens meegewerkt aan twee kanker- klinieken, met als architecten Frank Gehry (Dundee) en Zaha Hadid (Kirkcaldy). Hadid'tje gaat trouwens in de Antwerpse haven aan de slag voor een, licht erotisch vormgegeven, havengebouw.

Tegen de middag rijden wij terug naar Dumfries waar iedereen over de middag vrij is voor een lunch en stadsbezoek. Voor zij die deze sfeervolle stad verder willen verkennen is er hier een vrije namiddag voorzien. Robert Burns, de nationele dichter van Schotland heeft hier zijn laatste jaren doorgebracht. Ooit is hier ook een Panam-Boeing uit de lucht naar beneden gekomen, maar kolonel Kadafi is ondertussen zelf per 'ongeluk' uit de lucht geschoten. Voor de liefhebbers die graag gaan wandelen in de ruige heuvels van Zuid-Schotland gaan wij op zoek naar een heel speciale beeldentuin.

 

Glenkiln Estate
Deze beeldentuin is een realisatie van Sir William Keswick die hier tussen 1951 en 1976 een uitzonderlijke beeldencollectie heeft neergezet. De beelden staan, zonder enige direkte aanleiding, verloren in het landschap met uitzicht op een loch. Hier staan vijf beelden van de magische vormgever Henri Moore. Maar ook Jacob Epstein en Auguste Rodin hebben hier kunstwerken staan.

 

 

 

 

 

woensdag 16 mei

Ook deze dag vatten wij aan met een gezamenlijk ontbijt waarna wij inpakken en vertrekken naar de uiterste Zuid-West kust van Schotland. Onderweg bezoeken wij echter nog enkele privaat tuinen en rijden langsheen een schitterende kustlijn.

Corsock House
Deze privaattuin is een van de meest sfeervolle woodland gardens van heel Schotland met een perfekt design en plantenkeuze. Deze tuin is 10 ha groot en is door drie generaties vorm gegeven. Water en mooie planten spelen hier de hoofdrol ondersteunen het vredige totaalbeeld van de tuin. De vele verschillende planten en tuinhoekjes zorgen er voor dat u in deze tuin kan blijven rondwandelen.

's Middags is er een bezoek voorzien aan het kunstenaarsdorpje Kirkcudbright aan de monding van de rivier Dee. Hier kan iedereen vrij lunchen waarna wij in dit dorpje de kunstenaarstuin van E.A. Hornel, schilder en 'one of the Glasgow Boys', uit het begin van de vorige eeuw, bezoeken.
In de late namiddag, op weg naar Stranraer, bezoeken wij nog een privaattuin.
 

 

Craichlaw
Deze privaattuin is recent aangelegd door de eigenaars, de landschapsarchitecte Mary Gladstone en haar man rondom een 15 de eeuws torenhuis. Deze tuin is meer formeel aangelegd met haagstructuren en doorkijken naar het Iets verder gelegen Loch. Rondom het huis zelf treffen wij droogte en warmte minnende planten aan uit het mediteraan gebied. De oude moestuin is opnieuw aangeplant met oude Schotse appelrassen.

Na dit tuinbezoek rijden wij helemaal naar het westen naar het schiereiland van 'The Rhinn of Galloway' naar ons hotel te Stranraer. Morgen bezoeken wij hier enkele heel bekende tuinen.

donderdag 17 mei

Na ons gezamenlijk ontbijt starten wij deze nieuwe dag in Logan, een van de drie buitentuinen van de wereldvermaarde plantenorganisatie, Royal Botanical Garden Edinburgh. Voor ons middageten rijden naar het kleine, sfeervol kustplaatsje Portpatrick. Kort na de middag rijden wij dan door naar nog een toptuin die er elk voorjaar bijzonder fraai uitziet : Castle Kennedy Gardens.

Logan botanical garden
Deze plantentuin ligt vlak bij de kust en geniet van een uitzonderlijk zacht klimaat en bezit daardoor een plantencollectie die uniek is in Noordwesteuropa. Een mild klimaat betekent hier dat het praktisch nooit vriest door de invloed van de golfstroom. De wind is hier een meer uitgesproken weerselement want aan de kunstlijn kan een boom zich amper staande houden tegen de zeewinden.

Castle Kennedy Gardens
Dit park ligt ingeklemd tussen het Loch of Inch en het Loch Crindil en wordt gedomineerd door de vervallen burcht. Het park is ca 30 ha en maakt deel uit van een uitgestrekt landgoed dat 20.000 ha groot is. Wij gaan tijdens deze tuinreis in de diverse tuinen veel rhododendrons zien maar hier staan zonder twijfel de grootste. Hier staat ook een van de grootste groepen Auracaria's buiten Chili. De Chilian fire bush staat hier trouwens ook. In dit prachtige wandelpark, met ondermeer een fraai waterkanaal, is heel veel te zien.

vrijdag 18 mei

Na ons ontbijt moet wij inpakken en vertrekken wij voor de terugreis naar de oostkust van Noord-Engeland. Wij hebben nog een lang bezoek aan de tuin en kasteel van Belsay Hall. Tegen drie uur rijden wij door naar de ferry-terminal voor onze transfer naar IJmuiden. 's Avonds hebben wij ons gezamenlijk avondeten in het restaurant en 's morgens staat hier eveneens het ontbijt klaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Belsay Hall
Dit landgoed is perfekt onderhouden is en alle jaargetijden een bezoek waard. Voor de vele sneeuwklokjes komen wij wel te laat maar er staan reeds vele andere planten in bloem. Er staat een fraaie neoclassiek gebouw dat uitnodigd voor een bezoekje. Daarna wandel je door een oude groeve, vol met volwassen planten en enkele gigantische bomen die een soort vallei vormen naar het kasteel uit de 14de eeuw. Het geheel heeft een hoog romantisch gehalte, maar de eerste aanleg van de tuinen gaat dan ook terug tot 1795. Deze tuin is een waardige afsluiter van het zeer breed scala aan tuinontwerpen die wij gedurende deze uitstap zullen zien.

zaterdag 19 mei

Gezamenlijk ontbijt aan boord van onze ferry. Als de windmolens aan de linkerkant van ons schip verschijnen zijn wij bijna thuis. Wij komen aan te IJmuiden om 09u30 en zijn tegen 12u00 terug te Schoten.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deelname tuinreis per persoon = 860,00 €
Toeslag voor éénpersoonskamer te Dumfries en Stranraer = 100,00 €
De overnachtingen op de ferry zijn steeds voorzien per tweepersoonkajuit.
Voorschot, voor bootreservatie, van 200 € voor eind januari te betalen. Tegen eind janauri moet het reisbureau een kijk hebben op totaal aantal inschrijvingen voor verdere reservaties.

Inbegrepen :

  • vervoer per autocar Schoeters
  • overzet DFDS ferry IJmuiden-Newcastle-IJmuiden op basis van tweepersoons
  • kajuiten met inbegrip van avondeten en ontbijt.
  • reisbegeleiding
  • reis- en annulatieverzekering
  • 4 overnachtingen op basis van half pension en tweepersoonskamer
  • Cairndale hotel*** te Dumfries & North West Castle hotel**** te Stranraer
  • lunch op maandag in 'the garden station'

niet inbegrepen : andere middagmalen en inkomgelden tuinen