Strict Standards: Non-static method YOOTools::getInstance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yoolayout.php on line 12

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 29

Strict Standards: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 151

Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/includes/application.php on line 536

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 151
Oxfordshire 2015

PROGRAMMA

Oxfordshire 2015

DONDERDAG 14 MEI TOT ZONDAG 17 MEI


TUINPROGRAMMA : WANDELTUIN
REISPROGRAMMA : SCOT REIZEN

REISPROGRAMMA

Donderdag 14 mei  
Wij vertrekken ’s morgens vroeg om 6u30 van op de parking aan de achterzijde van de INNO te Schoten. Wij komen aan te Calais tegen 9u00 en nemen de trein door de eurotunnel naar Folkestone.
Onze eerste tuin ligt verstopt in het glooiende landschap van het graafschap Kent : IGTHAM MOTE. Wij bezoeken, van dit romantisch domein, zowel de tuinen als de middeleeuwse gebouwen. 


Igtham Mote

Wij hebben in dit sfeervol kader ook een gezamenlijke lunch. Daarna rijden wij door naar de Chiltern Hills voor ons volgende tuinbezoek aan het voormalige familielandgoed van GREYS COURT. Dit landgoed bevat een aantal zeer mooi bewaarde gebouwen en een pittoreske tuin. De publiekstrekker van mei is echter de uitzonderlijk grote blauwe regen. Na dit bezoek rijden wij verder door naar onze eindbestemming, de oudste universiteitsstad van Engeland ; Oxford.
Wij logeren naast de botanische tuin en de Magdalen brug over de Theems. Centraler in het oude stadcentrum is niet mogelijk en het is de ideale uitvalsbasis om de stad verder te verkennen of ’s avonds nog even een wandeling te maken. Wij hebben elke avond een gezamenlijk avondeten in ons hotel. 

Greys Court

Vrijdag 15 mei

Deze morgen verkennen wij de oude stad onder de deskundige leiding van een plaatselijke gids. Wij wandelen langs een aantal historische gebouwen en bezoeken er de oude stadskern. Inspector Morse of Lewis komen wij vermoedelijk niet echt tegen maar wij gaan toch enkele herkenbare filmlocaties passeren. Na deze rondleiding is iedereen vrij om de stad zelf nog verder te verkennen of even te gaan lunchen. In de namiddag vertrekken wij met de bus naar twee mooie privaattuinen.

De eerste tuin is deze van BROUGHTON GRANGE. De hoofdtuinman geeft een rondleiding en daarna hebben wij afternoon tea. Broughton Grange is gekend voor zijn hedendaagse vormgeving naar een ontwerp van de jonge Engelse tuinarchitekt Tom Stuart-Smith. Het begint al bij het binnenkomen waar het Cotswold manor house is omgeven door een prachtige combinatie van haagjes en bloemenborders. De tuin loopt dan verder door in een aantal tuinkamers waar je steeds mooie doorkijken hebt naar het landschap. 
De tweede, kleinere, privaattuin ligt iets verder tegenover het oude dorpskerkje met begraafplaats en is deze van PETTIFERS . Dit dorpshuis heeft een smalle lange tuin die afloopt en een uitmondt in het achterliggende landschap. De zeer verzorgde plantenborders ondersteunen het geheel. Het gebruik van felle kleuren en speciale plantencombinaties geeft het geheel een exotische toets.

Zaterdag 16 mei

Deze morgen vertrekken wij direct na het ontbijt op tuinbezoek naar een van de meest tot de verbeelding sprekende landschapsparken van Engeland ; STOWE. Dit park was oorspronkelijk, volgens de toenmalige mode, in klassieke Franse stijl ontworpen maar is daarna snel vergroot en omgevormd tot landschapspark met vele klassieke bouwwerken. Wij hebben hier ruim de tijd om door de landschapstuin te wandelen en de vele historische tuinpaviljoenen te bewonderen of van prachtige doorkijken te genieten. De National Trust is sinds het verwerven van deze eigendom 20 jaar geleden begonnen met een zeer ambitieus restauratie programma met alle kennis die zij in huis hebben. Er is hier tevens gelegenheid voor een lunch in het cafetaria van de National Trust.

In de vroege namiddag keren wij terug naar Oxford zodat de liefhebbers een van de vele colleges kunnen bezoeken die enkel in de namiddag toegankelijk zijn. Of zij kunnen met mij mee naar de 400 jaar oude botanische tuin waar ik graag verdere toelichting geef bij de vele aanplantingen.
Zondag 17 mei  
Na ons laatste gezamenlijk ontbijt vertrekken wij uit Oxford en bezoeken op weg naar huis eerst nog in Londen de indrukwekkende tuin van de KEW, ROYAL BOTANICAL GARDENS. Ik wil jullie hier in de voormiddag rondleiden langs de belangrijkste oude en nieuwe tuinattracties van deze parktuin met zijn zeer uitgebreide plantencollecties. We bezoeken ondermeer de nieuwe boomkruinenwandeling, de nieuwe brug over het meer en een van de prachtige palmhuizen. Maar we genieten ook van de voorjaarsbloeiers en de prachtige oude, statige bomen. De eerste directeur van deze collectie tuin was Sir Joseph Banks die daarvoor met Captain Cook vier jaar op wereldreis is geweest aan boord van de Endeavour en al doende een grote liefde voor de natuur had opgedaan. Hij is 42 jaar lang directeur gebleven.
In dit park is er ook voldoende lunchmogelijkheid. Na dit laatste tuinbezoek vertrekken wij in de vroege namiddag naar huis via Folkestone en de Eurotunnel. Wij worden tegen 10 uur ’s avonds terug in Schoten verwacht. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deelname tuinreis per persoon = 678,00 €
Met toeslag voor eenpersoonskamer = 958,00 €

Inbegrepen :

- vervoer per autocar
- overzet per trein via eurotunnel naar Engeland
- 3 overnachtingen op basis van halfpension en tweepersoonskamer
- hotel : Mercure Eastgate, centrum Oxford ****
- stadsgids te Oxford

niet inbegrepen : - inkomgelden tuinen, afternoon-tea
   - middageten en persoonlijke uitgaven

Verdere reisinformatie en inschrijving :
reisbureau SCOT-REIZEN, Schoten (lic. Nr A1349)
T. Van Cauwenberhgslei 83
2900 Schoten
tel 03/658.39.05
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bankrekening nr. BE05 4163 0769 2175

Verdere info over tuinprogramma : WANDELTUIN - Gert Dessoy
     Alice Nahonlei 45
     2900 Schoten
     tel 03/685.00.79
     Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
     www.wandeltuin.be, www.warmrood.be