Strict Standards: Non-static method YOOTools::getInstance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yoolayout.php on line 12

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 29

Strict Standards: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 151

Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/includes/application.php on line 536

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 151
Loire Vallei 2018

PROGRAMMA

Loire Vallei 2018

Van dinsdag 4 september tot en met zaterdag 8 september 2018

TUINPROGRAMMA : WANDELTUIN
REISPROGRAMMA : SCOT REIZEN


REISPROGRAMMA

De uitstap van dit jaar brengt ons naar acht bekende en bijzondere tuinen van Midden-Frankrijk. Wij verkennen kasteeltuinen in de Loire-vallei maar doen ook klassiekers aan op de heen- en terugvaart. Haast alle tuinen staan opgelijst in het repertorium van 1001 Tuinen die je gezien moet hebben (voor je sterft).


Dinsdag 4 september

Wij vertrekken met onze touringbus van achter de INNO te Schoten om 6u30.

  

Wij rijden tot in Île de France boven parijs en stoppen er in Senlis, een marktstadje in de Oise, waar het dan marktdag is. Vrije lunch. Daarna rijden wij zuidwaarts, richting Melun, voor een indrukwekkende prestatie uit de Franse tuinkunstgeschiedenis : Vaux-le-Vicomte.

 

Het kasteel is gebouwd door Le Vau in de stijl van Louis XIV. Het landschapspark is vorm gegeven door André Le Nôtre, in perfecte symmetrie en regelmaat, opgefrist met een vleugje Italiaanse barok van de 17e eeuw; Een schoolvoorbeeld van de Franse, formele stijl, met waterspiegels en broderieparterres, inmiddels weer onberispelijk onderhouden.

Wij logeren één nacht in de koningsstad Fontainebleau. Wij genieten in het hotel van een gezamenlijk diner.

 

Woensdag 5 september

Na het ontbijt zakken we af naar de Loire-vallei. In de ochtend bezoeken we in het bos rond Orléans de private tuin van Arboretum des Grandes Bruyères.

 

Daarna bezoeken wij het publiek park van Floral du Source te Orleans. Wij hebben hier echter eerst een gezamenlijke lunch. Na dit tuinbezoek rijden wij door naar ons hotel te Amboise.

 

Donderdag 6 september

Vandaag bezoeken we twee spraakmakende kasteeltuinen. In de voormiddag stappen we door de gerestaureerde renaisseancetuinen van Château de Chenonceau. Dit kasteel is gebouwd over de rivier de Cher. Het geheel van tuinen en kasteel vormen een sfeervol geheel.

’s Middags is er een vrije lunch in les Jardins de Chaumont-sur-Loire. Dit domein staat bekend voor zijn jaarlijks ‘Festival des Jardins’. Het ontwerp voor de plek van dit zomerlange tuinenfeest is van de hand van Jacques Wirtz, in 1992 getekend als een een tulpenboom, waarvan de takken telkens met het jaarthema worden ingevuld door meer dan 24 hedendaagse toontuinen.

Wij dineren en overnachten weer in ons hotel te Amboise.

 

 

Vrijdag 7 september

Vrijdag trekken we naar  een andere renaissancetuin, allicht de mooiste van Frankrijk : Château de Villandry aan de Cher. De herschapen tuinkamers liggen in drie niveaus, omgeven door buxus- en taxushagen. De kweek van groenten en kruiden is er verheven tot kunst. Tuinen waar je niet op raakt uitgekeken.

 

Nadien keren wij terug langs Tours naar Château de Valmer in Chançai, waar ons een groepslunch wacht. Het domein helt af naar de Brenne en is beschermd, vooral voor de tuinaanleg. Na een bezoek aan de renaissancetuin en het dambord van de potager, wacht ons een wijnproeverij.  (Wijninkopers van Colruyt zijn er kind aan huis.) We heffen er het glas tot afscheid van de Loire-vallei.

Tegen de avond rijden wij immers terug naar Île de France, voor ons laatste avondmaal met overnachting, in Guyancourt, tegen Parijs.

 

Zaterdag 8 september

Zaterdag trekken we noordwaarts naar Amiens, een Picardische stad aan de Zomme (Somme), die de zuidelijke grens vormt met de Franse Nederlanden. In het centrum staat een gids klaar, voor wie de Notre-Dame d'Amiens wil bezoeken, een enorme kathedraal uit de 13e eeuw. "Het Parthenon van de gotiek," met zijn indrukwekkende architectuur, interieurs en portalen. Andere liefhebbers kunnen de binnenstad verkennen.

Na de vrije lunch gaan wij met schuiten varen door de watergangen in het broekland van Les Hortillonnages d’Amiens.  De honderden eilandjes zijn ooit ingepolderd van de Zomme en de Avre.  Vele worden nog bewerkt door een collectief van tuinders (hortillons, < Latijns hortellus, tuintje).  "Verrassend en betoverend".

Voldaan keren we huiswaarts naar Schoten, met aankomst voorzien om 19u30.

 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deelname tuinreis per persoon in tweepersoonskamer : 825,00 €
Met toeslag voor éénpersoonskamer : 980,00 €
Voorschot te betalen ter bevestiging aan het reisbureau : 200,00 €
(Saldo te voldoen tegen 1 augustus)

 

Inbegrepen :       

  • Vervoer per autocar
  • 4 overnachtingen :

- Ibis hotel te Fontainebleau
- Novotel hotel te Amboise (met buitenzwebad)
- Best Western ‘The Wish’ nabij Parijs (met zwembad)

  • Inkomgelden tuinen en kastelen & Gids Kathedraal Amiens
  • Gezamenlijke lunch in de tuin van Park floral du source
  • Gezamelijke lunch & wijnproef in Château de Valmer

 

Niet inbegrepen : 

  • Reis- en annulatieverzekering
  • Vrije lunches op dinsdag, donderdag en zaterdag

 

Inschrijving en reisinformatie :

Reisbureau SCOT-REIZEN (lic. Nr. 1349)
T. Van Cauwenberhgslei 83 - 2900 Schoten
Tel 03/658.39.05
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bankrekening nr. BE05 4163 0769 2175

 

Tuinprogramma : 
De wandeltuin – Gert Dessoy
Alice Nahonlei 45 - 2900 Schoten
Mobiel 04/77.51.48.92
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.wandeltuin.be