Strict Standards: Non-static method YOOTools::getInstance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yoolayout.php on line 12

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 29

Strict Standards: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 151

Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/dewandel/public_html/includes/application.php on line 536

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/dewandel/public_html/templates/wandeltuin/lib/php/yootools.php on line 151
Groningen 2016

PROGRAMMA

GRONINGEN

Donderdag 1 september tot maandag 5 september 2016

TUINPROGRAMMA : DE WANDELTUIN
REISBUREAU : SCOT REIZEN

REISPROGRAMMA

Donderdag 1 september

Wij verzamelen om 8 uur stipt aan de achterzijde van de Carrefour te Schoten ter hoogte van de Inno, waar de touring-bus ons opwacht. Wij rijden ca. 2 uur tot nabij Wageningen, waar wij de siermoestuin van de Boschhoeve bezoeken en er koffie drinken.

Daarna rijden wij door naar het koninklijk paleis Het Loo nabij Apeldoorn. Op het domein is er voldoende gelegenheid voor een vrije lunch. Iedereen kan hier zowel de barokke tuinen als het paleis bezoeken.

Daarna rijden wij naar ons hotel in Groningen. We logeren in het Martini hotel, gelegen in het centrum van de stad, op nog geen 400 m wandelafstand van de Grote Markt. Het ontstaan van het hotel gaat terug tot 1871, toen het nog een "woon- en eethuis voor allen" was.

Vrijdag 2 september

Na het ontbijt leidt een stadsgids ons door het historisch hartje van Groningen. Daarna genieten wij van wat vrije tijd om te lunchen en/of de stad te verkennen. Tegen 14 uur verzamelen wij voor ons bezoek aan twee kleine privétuinen in de buurt.

 

Eerst ontdekken wij de uiterst verzorgde vaste-plantentuin van Heikie Hoeksma. Ondanks zijn bescheiden oppervlakte prijkt deze tuin als een internationale ster in vele tuinmagazines.
Daarna bezoeken wij iets verder in De Wip de kwekerij van Lianne's Siergrassen. Achter de kwekerij ligt een mooie prairietuin, met grote groepen vaste planten en siergrassen. De Nederlandse Plantencollectie van siergrassen is er al tien jaar gehuisvest.

Zaterdag 3 september

In de voormiddag bezoeken wij de Kleine Plantage, een bekende kwekerij met bijhorende tuin in Eenrum, ten noorden van Groningen. Deze kwekerij heeft vele nieuwe planten op de markt gebracht en kijkt uit op het omringende polderlandschap


Over de middag bezoeken wij de tuinen en gebouwen van landgoed Het Borg Verhildersum. Hier tafelen wij eerst met een gezamenlijke lunch. De tuinen zijn heraangelegd in een hedendaagse vormgeving maar met respect voor het historisch kader van het "borg" of waterhuis, waarvan het ontstaan terug gaat tot de 14de eeuw. Wij trekken tijd uit om alles te kunnen ontdekken.

In de namiddag bezoeken wij nog een sfeervolle privétuin: Jakobs Prairietuin. De tuin is ontworpen volgens de nieuwste principes van de Dutch Wave of German Style, met vele siergrassen en kleurrijke vaste planten.

Zondag 4 september

Zondagvoormiddag steken we de landsgrens over voor een uitstapje naar Noord-Duitsland. Nu wij toch in de regio zijn, maken wij van de gelegenheid gebruik om eens iets anders te bezoeken.
Wij krijgen in de voormiddag een geleid bezoek aan de scheepswerf van Meyer te Papenburg. Hier worden de meest luxueuze cruiseschepen ter wereld gemaakt. De reuzenschepen worden achteruit over de rivier de Ems zo'n 30 km naar zee gesleept om ze daar te laten keren.
Onze gids leidt ons ook door het historisch centrum van Papenburg. Wij genieten er van een eenvoudige lunch.

Daarna bezoeken wij het door Willem van Oranje gestichte vestingstadje Bourtange, op de grens tussen Nederland en Duitsland. De huidige militaire stadsplanning dateert er van 1742. Het historische stadje is prachtig onderhouden en heerlijk om in rond te kuieren of koffie te gaan drinken.
Op de terugweg naar Groningen voor onze laatste overnaching bezoeken wij nog de privétuin van plantenliefhebbers Jan Loots en Stijnie Veendorp. In hun tuin van ca. 0,5 ha verzamelden ze een uitgebreid assortiment van bomen en heesters.

Maandag 5 september

Op onze terugvaart naar Schoten passeren we nog langs twee mooie tuinen.
In de voormiddag bezoeken wij de vermaarde Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. Mien Ruys zaliger is de founding mother van de moderne tuinkunst in Nederland. Als jonge meid groeide ze op in een vaste-plantenkwekerij, wat doorstraalt in haar ontwerpen. Mien Ruys stond altijd open voor nieuwe ideeën en materialen. Enkele van de meest iconische tuinen van Nederland zijn hier door haar ontworpen; haar 30 stijltuinen op 2,5 ha. worden nog steeds onderhouden en heraangelegd in haar geest.

’s Middags genieten wij van een gezamenlijke lunch, waarna we onze laatste tuin bezoeken: de privétuin van het Buitenhof. Rond het oorspronkelijk boerenerf is de laatste 20 jaar door Henk en Yvonne een tuin met liefde aangelegd en ingevuld met veel verschillende plantensoorten. Een mooie afsluiter van een vijfdaagse tuinreis, waarbij de nieuwste trends de toon voeren.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deelname tuinreis per persoon in een tweepersoonskamer : 710,00 €
Met toeslag voor eenpersoonskamer : 854,00 €
Voorschot te betalen aan reisbureau als inschrijving:
Het resterend saldo is te voldoen vóór 15 juli 2016.

Inbegrepen :

  • vervoer per autocar
  • 4 overnachtingen op basis van half-pension en tweepersoonskamer;
  • hotel : Martini hotel te Groningen;
  • inkomgelden tuinen;
  • lunches in Borg Verhildersum, Papenburg en Epe;
  • stadgids.

Verdere reisinformatie Reisbureau SCOT-REIZEN, Schoten (lic. Nr. A1349)
en inschrijving : T. Van Cauwenberhgslei 83
2900 Schoten
Tel.: 03/658.39.05
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bankrekening nr. BE05 4163 0769 2175

Tuinprogramma : WANDELTUIN - Gert Dessoy
Alice Nahonlei 45
2900 Schoten
Tel.: 03/685.00.79
GSM: +32 477 514 892
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.wandeltuin.be